Načini da svoju kreativnu iskru pretvorite u plamen

Kreativnost i inovativnost počinju iskrom ideje. Ali za mnoge, proces tu završava bez plana da se manifestira. Razumijevanje jednostavnih načina da svoje ideje pretvorite u djelo dat će vam prednost da tu iskru pretvorite u plamen i postanete lider u inovacijama i kreativnosti.

Ovih deset jednostavnih alata ne samo da pokreću vaš kreativni duh, već vam pomažu održati i održati tijek ideja. Ako ove korake učinite dijelom vašeg života, ojačat ćete čvrste kreativne temelje u vašem životu, olakšati inovacije i olakšati vaš proces rješavanja problema.

Shvatite u čemu ste strastveni

To možete postići stvaranjem izjave o misiji, izjave umjetnika ili skupa vodećih načela. Pronalaženje onoga što vas uistinu pokreće i nadahnjuje pomaže usredotočiti vašu pozornost na svoje kreativne darove. Dobro osmišljena misija služi kao svjetionik na vašem putu, pomažući vam da odlučite kada reći da, a kada reći ne. Ovaj je proces ključan za kreativne ljude – osobito one koji su preplavljeni brojnim idejama.

Uhvatite svoje ideje

Koliko vam je puta pala na pamet sjajna ideja, a do kraja dana se ne možete sjetiti što je to bilo? Stvaranje sustava za hvatanje vaših ideja pomoći će vam da shvatite kakav nevjerojatno kreativan um već imate. Bilo da koristite kartice za bilješke, PDA, kasetofon ili notes, pronađite metodu koja vam odgovara… i upotrijebite je! Ključ je dosljednost i raznolikost. Otkrijte što vam odgovara i nemojte se bojati biti nekonvencionalni.

Očistite svoj um

Usred prekrasnih ideja koje lebde u vašoj glavi su nasumične misli, mentalna zapažanja, brige, strahovi i podsjetnici. Počnite voditi dnevni dnevnik kako biste bilježili lutanje uma. Napišite barem dvije stranice, po mogućnosti dugom rukom, o svemu što vam prolazi kroz glavu. Napravite popise, vodite razgovore, istražujte nove ideje, dokumentirajte snove. Ovo je izvrsna aktivnost za prvu stvar ujutro i neposredno prije spavanja.

Uživajte u kreativnim ritualima

Sudjelovanje u aktivnosti koja će zabaviti, zabaviti i oduševiti vaš kreativni duh održava vaš pogled svježim i pokreće vašu inovaciju. Ritual može biti jednostavan kao 2 minute namjernog smijanja ili razrađen kao vikend. Svrha je potaknuti vas da učinite nešto novo i drugačije što će napuniti vašu kreativnost i potaknuti vašu maštu.

Odvojite vrijeme za razmišljanje i introspekciju

Uzmite si vremena da se smirite i pogledate unutra. Koja vas ponašanja ili razmišljanja sprječavaju da povećate svoju kreativnost? Kako situacije u vašem životu troše vašu energiju, smanjujući tako vaš kreativni učinak? Kreativnost je posao iznutra prema van. Iscjeljivanje sebe iznutra korak je u pravom smjeru.

Vježbajte zahvalnost

Zahvalnost je VELIKI dio kreativnosti. Kada izrazite zahvalnost za najjednostavnije stvari, naći ćete se nagrađeni s mnoštvom novih ideja. Koristite svoj dnevni dnevnik da navedete sve na čemu ste zahvalni i uskoro ćete osjetiti snagu zahvalnosti u svom životu. Ako patite od kreativne blokade, sjednite i napišite popis od deset stvari na kojima ste zahvalni. Kad vam dođu dobre stvari, izrazite tu riječ zahvalnosti.

Vježbajte uvažavanje

Uz zahvalnost dolazi i uvažavanje: uvažavanje kreativnosti drugih, uvažavanje ljepote, uvažavanje truda ljudi. Pronađite nešto što ćete cijeniti u svemu što vidite danas, bilo da je riječ o nečemu iz prirode, ručno izrađenom predmetu ili nečemu proizvedenom. Promatrajte i cijenite rad koji ulazi u sve oko vas.

Stvorite zajednicu

Pronađite ili stvorite zajednicu ljudi koji dijele vaše strasti i interese. Podijelite što vas uzbuđuje: svoje uspjehe, svoje frustracije, svoje najluđe planove. Zajednice se sastaju online, konferencijskim pozivom, osobno ili na druge načine. Pravi je vani i čeka vas.

Slavite male pobjede.

Kreativnost ne mora biti velika ili u velikim razmjerima. Beznačajna akcija za jednu osobu može biti velika pobjeda za drugu. Ako isprobate barem jednu od stavki s ovog popisa, smatrajte to malom pobjedom.

Gledajte kako ulivanje u svoj život darovima kreativnosti pokreće talente i vještine za koje možda niste ni svjesni da ih imate.

Objavljeno dana