Koraci do postizanja ciljeva

Sposobnost postavljanja ciljeva i razvoja plana za postizanje tih ciljeva nedvojbeno je najvažniji sastojak uspjeha. Ovladavanje ovom vještinom omogućit će vam da ostvarite svoje snove brže nego što ste ikada mislili da je moguće. Sustav za postizanje ciljeva u nastavku je moćna, ali jednostavna strategija koja vam može pomoći da postignete sve što želite u životu.

Postavite svoj cilj.

Prvi korak je pronaći cilj koji je dovoljno velik da vas inspirira. Osim ako niste istinski nadahnuti da postignete cilj, to je samo želja. Nazivajući to “ciljem”, potvrđujete da (a) to intenzivno želite, (b) da uistinu vjerujete u svoju sposobnost da postignete svoj cilj i (c) da ste spremni platiti cijenu unaprijed za postizanje svog cilja .

Zapišite svoj cilj.

Zapisivanje vašeg cilja stimulira “filtrirajući” dio vašeg mozga, nazvan Reticular Activating System (RAS). Kada zapišete svoj cilj, RAS počinje prikupljati relevantne informacije, a zatim šalje rezultate svjesnom dijelu vašeg uma. Djeluje “iza kulisa”, uzrokujući da postanete svjesni prilika koje bi inače ostale nezapažene. Pobrinite se da cilj bude pozitivan, da je napisan u sadašnjem vremenu, da je orijentiran na radnju, da je specifičan i što je detaljniji.

Odredite rok za postizanje vašeg cilja.

Postavljanjem roka aktivira se vaša podsvijest kako bi osigurala postizanje vašeg cilja u zadanom roku. Ako slijedite sve korake u ovom procesu, a vaše projekcije su realne, tada ćete svoj cilj postići u roku.

Odredite kakve ćete koristi od postizanja cilja.

Bit ćete prisiljeni postići svoj cilj samo ako je to nešto što vas inspirira, nešto što u vama izaziva tako intenzivnu želju da ste spremni učiniti sve što je potrebno da postignete svoj cilj. Zapisujući razloge zbog kojih želite postići svoj cilj, otkrit ćete koliko je vaša želja zapravo intenzivna.

Prepoznajte što stoji između vas i vašeg cilja.

Vjerojatno će između vas i vašeg cilja stajati nekoliko elemenata. Napravite popis ovih “izazova” i rangirajte ih po prioritetu. Zatim počnite poduzeti radnje kako biste uklonili svaki od elemenata koji stoje na putu ostvarenju vašeg cilja.

Osmislite akcijski plan za postizanje vašeg cilja.

Ovaj detaljni plan će obuhvatiti sve što ste učinili u prethodnim koracima. Napišite sve korake koje ćete morati poduzeti i rangirajte ih po prioritetu. Dodijelite ciljne datume za svaki korak.

Vizualizirajte svoj cilj kao da je već ostvaren.

Svaki dan provjeravajte svoj cilj. Također, što detaljnije možete napraviti svoju viziju, to će ona biti moćnija.

Potvrdite svoj cilj kao već ostvaren.

Svaki dan čitajte svoj cilj tiho ili naglas. Ponavljajte to u sebi, uvijek iznova.

Odlučite se poduzeti masovne akcije prema postizanju vašeg cilja.

Upornost i odlučnost održat će vas na putu uspjeha kad god vam prepreke pokušaju stati na put. Poduzimajući kontinuiranu akciju, na kraju ćete doći do točke u kojoj vas ništa ne može zaustaviti.

Svaki dan poduzmite jednu određenu akciju koja će vas potaknuti prema vašem cilju.

Kontinuiranim djelovanjem razvijate potrebnu disciplinu i zamah koji će vam trebati da postignete svoje ciljeve.

Svaki vrijedan cilj zahtijeva kontinuirani napor. Primjenom gore navedenih metoda razvit ćete uspješne navike koje će vam omogućiti postizanje bilo kojeg cilja koji želite.

Objavljeno dana