Kako se opustiti?

Jeste li se ikada našli u stanju da ste “zapeli”? Ne, govorim o tome da sam zapeo pokušavajući ući na tvoj prilaz po snježnom danu. (Iako sam bio tamo.) I ne govorim o tome da sam zaglavio u blatu jednog neurednog proljetnog dana. (Iako sam i ja bio tamo—nedavno!)

“Zaglavi” na koji govorim uključuje ne pomicanje naprijed u nekom području vašeg života. To je paraliza s kojom se spisateljica ponekad susreće na putu da završi svoj roman. Ili neaktivnost koja traje tijekom pokušaja poduzetnika da završi važan projekt. To je frustracija koja proizlazi iz osjećaja kao da jednostavno ne možete doći od mjesta gdje ste do mjesta gdje želite biti.

Baš kao što se na kraju probijamo iz snijega ili izlazimo iz blata, također je moguće osloboditi se očaja što smo zapeli u nekoj aktivnosti ili području vašeg života. U nastavku je nekoliko načina da razbijete ovaj obrazac i počnete se kretati naprijed u smjeru željenog ishoda.

Prepoznajte trenutnu stvarnost. Kakva je dinamika ove situacije? Je li vaša percepcija istinita ili postoje druge mogućnosti? Što se zapravo događa?

Razdvojite zadatak ili projekt na manje dijelove. Ako je problem golem, razbijte ga. Na taj način zadatak postaje lakši za rukovanje.

Identificirajte uska grla.

Razbijanje projekta također vam pomaže da razjasnite prepreke koje vas sputavaju. Kada budete jasni, bit ćete u boljoj poziciji da prevladate ove prepreke.

Odredite sljedeći korak koji trebate poduzeti.

Ovo je dio pojednostavljivanja problema. Usredotočujući se samo na sljedeći korak, a ne na cijeli projekt, uvelike smanjujete složenost situacije.

Napravite sljedeći korak.

Ključ za izlazak iz zaglavljenog stanja je poduzeti akciju. Da samo sjedite u autu i čekate u blatu, ništa se ne bi dogodilo. Morate nešto učiniti – poduzeti – bilo da ste zapeli u blatu ili zapeli u životu. Kako poduzmete akciju, počet ćete izlaziti iz svog zaglavljenog stanja.

Promijenite svoju okolinu.

Jedan od načina da steknete novu perspektivu je promjena vašeg fizičkog okruženja. Okupati se. Slušati glazbu. Ići u šetnju. Promjena postavke pomoći će vam da drugačije sagledate situaciju, pružajući uvid koji će vas pomaknuti naprijed.

Potražite pomoć od nekoga kome vjerujete.

Zamolite svog prijatelja, svog kolegu ili svog trenera da pogledaju situaciju i kažu vam što opažaju. Iako često možete izaći iz snježnog nasipa bez pomoći, pomaže imati dodatni skup ruku. Ponekad perspektiva druge osobe čini razliku.

Nagradite se.

Nakon što razbijete zadatak na manje korake, postavite način proslave svake male pobjede. Vi to zaslužujete, a ova struktura akcije/nagrade će vas potaknuti da idete naprijed bržim tempom nego što biste inače.

Odmorite se.

Ako ne napredujete, jednostavno se udaljite. Umjesto da pokušavate natjerati da se nešto dogodi, opustite se. Kad budete spremni, vratite se i poduzmite akciju!

Vizualizirajte svoj ishod.

Što god da se dogodi, znaj da ćeš biti dobro. Vizualizirajte svoj željeni ishod i mentalno se krenite u tom smjeru. Zamislite stvari koje će se morati dogoditi da bi se taj ishod proizveo. Budite uvjereni da se to može postići i da će biti ostvareno.

Svi zapnemo u različitim trenucima života. S ovim alatima smanjit ćete vrijeme koje ostajete zaglavljeni. Vjerujte u sebe i nastavite poduzeti male, upravljive korake prema postizanju svog cilja.

Objavljeno dana