Savjeti za bolji javni nastup

Skriva li se s vama sjajan govornik? Ne, možda mislite. Razmislite ponovno. Strah od javnog govora dobro je dokumentiran, o njemu se često raspravlja i vjerojatno precijenjeno. Sjajna vijest je da govor pred grupom može biti zabavno i energično iskustvo čak i za one najstrašnije među nama.

Isprobajte ovih 10 ideja da uživate u govoru i da izoštrite svoje izlaganje:

Budite svoji! Svaka je osoba sama po sebi šarmantna i zanimljiva, pogotovo kada se osjećamo samouvjereno. Jedina je nevolja što ne dopuštamo uvijek da dobre stvari izađu na vidjelo! Neka vaša prirodna osobnost izađe na vidjelo i bit ćete sjajni. Uživajte u onome o čemu govorite i publika će vas voljeti. Često, što više pokušavate zvučati impresivno, to više zvučite neiskreno.

Dopustite sebi da se osjećate nervozno. Nemojte se koncentrirati na svoje živce. Čak i najiskusniji, iskusni voditelj može postati nervozan. Nije sramota osjećati se malo uplašeno. Ali evo uobičajene pogreške: mnogi ljudi, kada počnu govoriti, počnu se usredotočiti na to koliko se osjećaju nervozno. Brinu se da im se ruke tresu i primjećuju kako im glas drhti — što ih, što nije iznenađujuće, čini nervoznijim! Umjesto toga, shvatite da je u redu osjećati se malo nervozno prve minute ili dvije i umjesto toga se usredotočite na služenje publici.

Zaboravite na sebe. Prestanite brinuti o tome da vam je kosa savršena ili da vam glas zvuči čudno i počnite se koncentrirati na služenje publici. Usredotočite se na isporuku vrijednosti publici. Razmislite o postizanju svojih ciljeva za govor. Istina je da većina ljudi precjenjuje koliko se publika usredotočuje na govornikove sposobnosti. Sve što većina publike želi su dobre informacije koje nisu dosadne.

Učite od velikana. Nabavite kopije govora u kojima stvarno uživate i pročitajte ih kako biste “ispalili pumpu” dok se pripremate za govor. Uložite nekoliko minuta čitajući Lincolnovu Gettysburšku adresu i bit će vam teško ne biti naplaćen da održite najbolji govor u svom životu.

Zakucajte prvih nekoliko rečenica. Nema sumnje da je prva minuta najviše živce. Vježbajte svoje prve rečenice iznova i iznova dok ih ne zakucate! Što se osjećate ugodnije s prvim riječima iz usta, prije ćete prestati osjećati nervozu.

Ponašajte se kao da vam je ugodno. “Fake it ‘t you make it,” kako kaže stara poslovica. Pretvarajte se da ste uspješan, samouvjeren voditelj. Razmislite o tome o čemu razmišlja iskusni govornik kada je spreman govoriti: “Ovo će biti sjajno”; “Jedva čekam da počnem”; “Znam da moje informacije mogu pomoći publici”; “Sve što moram učiniti je najbolje što mogu.”

Vježbaj, vježbaj, vježbaj. Abraham Lincoln, pravi majstor samousavršavanja, bio je predan da postane izvanredan govornik. U šeširu je nosio papiriće, a dok je išao na posao, izvlačio je listiće i čitao ih naglas kako bi vježbao. Ništa vam neće toliko podići samopouzdanje kao vježba i priprema.

Radite na jasnom govoru. Kako bi vam pomogli izoštriti izgovor, čitajte naglas iz Shakespearea, iz verzije Biblije kralja Jamesa ili iz bilo kojeg drugog djela koje ima prekrasan, lirski tekst.

Budite zahvalni na svojim živcima. Malo nervoze znak je da je vaš adrenalin pokrenut i da vaše tijelo zna da ćete učiniti nešto zanimljivo. Taj vam adrenalin može pomoći da ostanete uzbuđeni i energični. Zato zapamtite, vaši su živci vaši prijatelji. Samo im ne dopustite da vode cijelu predstavu.

Vi ste stručnjak! Od vas se traži da predstavite neku temu prilično je snažan znak da o njoj znate više od publike. Moguće je da ćete se s vremena na vrijeme zateći, ali općenito, imate prednost što znate više o svojoj temi nego bilo tko drugi u prostoriji.

Objavljeno dana