Strategije za stvaranje više u manje vremena

Strategije koje će vas odvesti na put stvaranju više u manje vremena i turbo-punjenju vaše produktivnosti! Često sam govorio da ne postoji “jedan recept za sve” za život, ali ako isprobate barem jednu strategiju svaka tri tjedna, obećavam vam da ćete nakon završetka toga vidjeti velika poboljšanja u ukupnoj kvaliteti svog života treći tjedan. Odabrao sam minimalno tri tjedna jer je obično potreban najmanje 21 dan da se razvije nova navika. Možete početi s onom koja vas najviše zadivljuje i odatle krenuti. Bez pritiska! Pronađite prijatelja ili odgovornog partnera s kojim ćete ovo isprobati ili podijelite sa svojim trenerom ako ga imate tako da ćete imati više poticaja za ove pozitivne korake naprijed. Jesi li spreman? Idemo:

Upravljajte svojom energijom

Često dobijem upitne poglede kada ponudim ovaj prijedlog bez ikakvog daljnjeg objašnjenja, ali vjerujte mi. Nakon što objasnim proces, trebao bi imati smisla. Postoje četiri razine energije kojima je potrebna naša pozornost: fizička, emocionalna, mentalna i duhovna. Svojom fizičkom energijom možete upravljati jedući hranjivu hranu, vježbajući i spavajući. Svojom emocionalnom energijom možete upravljati obraćajući pažnju na to kako reagirate na događaje i svjesni što možete, a što ne možete kontrolirati. Također, provođenje vremena s pozitivnim, inspirativnim ljudima može poboljšati vašu emocionalnu energiju. Svojom mentalnom energijom možete upravljati čitanjem, širenjem baze znanja i radoznalošću. Svojom duhovnom energijom možete upravljati meditacijom ili molitvom i predanošću svrsi u životu koja svima koristi. Naravno, kada je vaša razina energije viša, povećava se i vaša produktivnost.

Surađujte s drugima

Ovo može biti teško za ljude koji su navikli samostalno letjeti na većinu stvari, ali mogli biste se iznenaditi ako nađete nekoga s kim ćete raditi što će rezultirati ishodom izvan svih vaših snova. Ova strategija je zgodna kada imate veliki projekt, ili ono što James Collins i Jerry Porras nazivaju “Big Hairy Audacious Goal” (BHAG). Suradnike možete pronaći radeći volonterski u svojoj zajednici, umrežavajući se i iskorištavajući prednost svog centra utjecaja kako lokalno tako i u virtualnom svijetu. Važno je da ovi potencijalni partneri dijele slične vrijednosti s vama, a ako oboje imate zajedničku viziju, nebo može biti granica!

Obratite pažnju na svoje tjelesne ritmove

U ekonomiji koristimo izraz koji se naziva “smanjenje granične produktivnosti”, a laički rečeno, to znači da vaša razina produktivnosti s vremenom raste sporije. Ako znate kada najbolje radite, možete svjesno znati kada maksimalno radite i uzeti pauzu kada za to dođe vrijeme. Radite li bolje ujutro? Što kažete na večer ili poslijepodne? Ako imate priliku raditi kada ste najproduktivniji i najučinkovitiji, a odmarati se kada osjećate da to počinje predstavljati veliki napor, učinit ćete više. Shvaćam da ako imate posao s punim radnim vremenom, ta fleksibilnost možda neće biti ugrađena, ali je snažno potičem za one koji imaju fleksibilan raspored.

Iskoristite svoje prednosti

Da li stvarno štedite novac radeći sve sami? Možda ne! Vaganje troškova vremena u odnosu na novac može biti vrlo otkrivajuće. Obično je najbolje da se usredotočite na ono što radite najbolje za bolju produktivnost. Razmislite o tome što biste mogli dati nekom drugom. Razmislite o vlastitoj vrijednosti po satu. Možete li zaraditi više novca radeći ono u čemu ste dobri, a ne uštedjeti novac radeći nešto što biste trebali platiti nekom drugom?

Ako možete automatizirati neke od ovih procesa (npr. automatska nacrt za plaćanje računa, online plaćanje računa ili izravni depozit, da spomenemo samo neke), onda još bolje!

Prepoznajte ciklus kaosa i reda i iskoristite ga u svoju korist

Godinama sam tiho patio u tišini jer sam osjećao da je moj život živi paradoks. Ali kad mi je netko koga sam poštovao rekao da su paradoksi norma u životu, odahnula sam s olakšanjem! Jedan od mnogih paradoksa ili dihotomija koji nam padaju na pamet je ciklus kaosa i reda. Jeste li znali da kreativnost može biti stvarno neuredan proces i da nije nužno loša stvar? Ako ste usred razmišljanja o idejama, vjerojatno niste u linearnom načinu rada. Vaš stol ili radni prostor možda neće biti uredni tijekom ovog procesa. Pazite na to. Vrlo je vjerojatno da ćete, ako se ne brinete o “neredu” (konceptualno i doslovno) usred kreativnih aktivnosti desnog mozga, proći kroz proces mnogo brže.

Često se redoslijed prirodno pojavljuje tijekom ovog procesa, a obično je ono što izađe s druge strane prilično koherentno i divno, bilo da je riječ o umjetničkom djelu ili poslovnom planu. S druge strane, red također može dobro doći od samog početka, posebno kada radite na linearnijim procesima poput plaćanja računa, izrade financijskih prognoza, obiteljskih rutina i tako dalje. Trik je u tome da postoji sustav koji ima ugrađenu strukturu s fleksibilnošću.

Koristite ravnotežu svoje prirodne osobnosti kako biste rasli

U svom e-tečaju “Slobodan odnos s vremenom” govorim o tri osnovne osobnosti koje sam primijetio tijekom godina: osobnost “orijentirana na ciljeve s optimističnim ‘to-do’ listama”; osobnost “prirodno orijentirana na raspored, planiranje dana do najsitnijih detalja”; i osobnost “mrzi rutinu i leti pokraj sjedala svojih hlača, a možda čak i napreduj”. I unutar svakog od njih postoje varijacije. Mogu se čak i preklapati. Ne postoji “ispravan” način ako radi za vas umjesto protiv vas.

Na primjer, optimistični ciljevi su sjajni, ali ključ je ne pobijediti sebe ako ih ne postignete sve. Umjesto toga, razmislite o putovanju u kojem ste uživali pokušavajući do tamo. Vjerojatno ste dalje nego što biste bili da niste imali nikakve ciljeve.

Planiranje do najsitnijih detalja dobro funkcionira ako imate realna očekivanja o svom popisu ‘to-do’. Neke stvari morate učiniti, a druge biste željeli učiniti. Dok planirate, možete si izdvojiti malo “zabavnog vremena” i dati si više vremena nego što mislite da bi vam moglo trebati da dovršite zadatke. Posvetiti prosječno pet do deset minuta dnevno vrlo velikim zadacima, ali zadacima nižeg prioriteta, može biti puno. Ovi koraci za bebe će se svakako zbrojiti.

Ako ste učinkoviti i bez stresa kada letite uz sjedalo svojih hlača, tko sam onda ja da ljuljam brod? Ali ako se zbog toga nađete pod fizičkim ili psihičkim stresom, predlažem da postupno izađete izvan svoje zone udobnosti. Ne bih vam odmah nabacivao popis ‘završiti’. To bi za vas vjerojatno bila polagana smrt! Ali ako biste mogli imati nekoga da vas podrži dok se rok nazire, to će vam pomoći. Također, pokušajte staviti bilježnicu ili komad papira blizu svog radnog mjesta ili negdje gdje ćete ga viđati svaki dan, a kako vam padne na pamet zadatak za koji znate da ga morate obaviti, zapišite ga na komad papira ili bilježnicu . Ako postoji nametnuti rok, zapišite ga pored. Bit će tu kao stalni podsjetnik, a možda ćete ga biti skloni dovršiti prije roka, a ne u trenutku, ili ga uopće ne završiti.

Odugovlačenje može nadmašiti gore spomenute tipove osobnosti, stoga razmislite zašto odgađate. Je li to zato što je to dosadan zadatak? Je li to veliki zastrašujući zadatak? Je li to zadatak koji ne vidite kao visoki prioritet? Imenovanje naglas i na papiru dobar je početak. Evo izazova za kroničnog odgađača. Izvadite komad papira i nacrtajte dvije crte u križu tako da imate četiri kutije. Ideja bi bila da stupite u kontakt sa svojim buntovnikom i napišete sve stvari oko kojih ste odugovlačili u gornji lijevi okvir; u gornjem desnom okviru svoje razloge za odgađanje; u donjem lijevom okviru trošak nečinjenja; zatim u desnom donjem okviru sve prednosti obavljanja onih stvari koje ste odgađali. Nakon što to učinite, podijelite ih s nekim koga poznajete tko želi da uspijete. Zapravo, čak mi ih možete poslati e-poštom na carolmanagingpersonalresources.com, a ja ću vas zahvaliti za ovaj korak u procesu.

Vježbajte svakodnevnu samosvijest

Još jedna moja omiljena aktivnost je ono što ja zovem “Preuzimanje mog mozga na papir.” Ne biste vjerovali kakvo olakšanje osjećam nakon vođenja dnevnika – pogotovo nakon stresnog dana. Ako ste planer, odredite određeno doba dana za to. Ili ako ste poput mene, zapišite dnevnik kad vas duh pogodi ako vam se raspored čini previše restriktivnim. Napišite sve što vam je na umu, uključujući stavke na kojima znate da trebate raditi. To mogu uključivati područja fizičke dobrobiti, odnosa ili neke tolerancije koje ste izbjegavali poput pranja tepiha šamponom, čišćenja ormara ili ladice stola i tako dalje. Nemojte sami uređivati. Nitko ne mora vidjeti što si napisao. Neke od najvećih ideja rođene su u časopisu. Uvijek imam više jasnoće nakon vođenja dnevnika i kao rezultat toga moja produktivnost je vrhunska.

Također, ako ste svjesni nekih procjena kao što su MBTI® ili DiSC, poznavanje vašeg tipa osobnosti i stila ponašanja također vam može pomoći da koristite najučinkovitije metode specifične za vas kako biste obavili stvari.

Pobrinite se da svaki dan rasporedite vrijeme

Već čujem neke od vas kako vičete na mene: “Carol, nemam vremena za sebe, a ti mi već postavljaš ove izazove za koje nemam vremena. A aerobne vježbe? Puh-leeze!” Ovo je samo još jedan od tih paradoksa. Obećavam vam da ćete nakon što odvojite vrijeme za sebe – čak i ako je to samo 30 minuta do sat vremena dnevno, radeći nešto što apsolutno volite – biti mnogo produktivniji nakon što se vratite s tog odmora. Zapamtite, kada se vaša marginalna produktivnost smanji, ionako gubite vrijeme.

Mnoge od vas koje ste mame možda su čule frazu: “Ako mama nije sretna, nitko u kući nije sretan!” Ali čak i ako niste mama, a živite s drugima, ovo pravilo može vrijediti.

Pozivnica: Odvojite trenutak i zapišite tri rituala za koje znate da vam daju energiju. Primjeri mogu uključivati čitanje, vježbanje, vođenje dnevnika, vrtlarstvo, glazbu, sport, jedrenje, tai chi, jogu ili provođenje vremena u prirodi.

Upotrijebite neke od tradicionalnih savjeta za ‘upravljanje vremenom’

Evo nekoliko ideja koje treba razmotriti. Posjetite http://www.power-edsolutionsinc.com/TimeTracker.pdf i preuzmite grafikon vremenskog dnevnika i ispišite ga. Zatim tjedan dana pokušajte sljedeće: ili večer prije, ili sljedeće jutro, napravite popis na lijevoj strani mreže onoga što namjeravate učiniti tog dana. Zatim na desnoj strani, na kraju dana, navedite što ste zapravo učinili. Svaki dan procijenite kako ste radili. Jeste li ispunili svoja očekivanja ili ste zakazali previše?

Navedite sve ometanja koja vam se pojavljuju – one dosadne i one koje smatrate ugodnima. Izazivam vas da iskoristite te zabavne distrakcije kao nagradu nakon što stavite udubljenje na svom poslovičnom popisu zadataka. Ako telefon zazvoni, pustite ga na govornu poštu. Isključite trenutne poruke (ako ih imate). Recite svojim prijateljima da ne dolaze nenajavljeni osim ako nije hitan slučaj ili ako vam ne žele pomoći s vašim zadacima. I dajte prioritete, dajte prioritete, dajte prioritete!

Opet, ako otkrijete da nemate disciplinu, sklonost, motivaciju ili inspiraciju za bilo što od ovoga, onda vam možda prijatelj, trener ili netko kome vjerujete može poslužiti kao odgovorni partner koji će vas podržati i zadržati “pošten, čestit”.

Stvorite pasivni prihod

Ovdje ću samo posaditi malo sjemena, jer je “kako” ovog procesa prilično dugotrajan, ali vrijedan istraživanja. Zašto? Jer kada većina vašeg novca radi za vas umjesto da radite za većinu svog novca, to vam daje više vremena da radite stvari u kojima uživate u životu. To možete učiniti primanjem provizije kao podružnica od prodanih proizvoda drugih ljudi, stvaranjem vlastitih digitalnih proizvoda, ulaganjem (npr. u tržište i određene oblike nekretnina), pa čak i mrežnim marketingom. Postoji toliko mnogo opcija s mnogo pokretnih dijelova, ali ako odaberete i svladate samo jedan izvor stvaranja pasivnog prihoda za sebe, pripazite!

Shvaćam da se “život događa”, ali kao što sam rekao na početku ovog članka, ako tri tjedna zaredom isprobavate samo jednu od ovih strategija, gledajte kako vam se otvaraju vrata produktivnosti. Pozivam vas da mi pošaljete e-mail i kažete kako vam je prošlo, a ja ću vam čestitati s velikim osmijehom na licu!